woensdag 3 april 2013

HOW TO COOK DAL BHAAT


Nepalezen eten twee keer per dag Dal Bhaat: om 11 uur ‘s ochtends en als avondeten. Regelmatig wordt het grapje ‘dal bhaat power 24/7’ gemaakt, en dat is niet ver van de waarheid. 

Toen we eerder bij onze gids aten konden we al even in de keuken meekijken hoe dit typisch Nepalese gerecht wordt gemaakt, en we besloten om het nu een keer serieus te leren tijdens een kookworkshop. Dal Bhaat kun je op 1000 verschillende manieren maken, maar bestaat altijd uit dal (soort linzensoep) en bhaat (rijst), vergezeld door een of meerdere groentecurry’s. Het wordt ook vaak met kip gegeten, regelmatig krijg je er pappadums en pickles bij. Nepalezen eten dal bhaat met hun vingers; ze gieten de soep over de rijst, mixen het met 5 vingers, kneden er een balletje van en voegen curry en pickles toe, om het vervolgens in hun mond te schuiven. Wij mixen het ook maar eten makkelijker met een lepel ☺

Lees verder voor een uitgebreide instructie met foto’s.


Wat heb je nodig voor 10 personen (je mag zelf rekenen voor een kleiner portie); 


Basmatirijst, 6 kopjes

Voor de standaard groentecurry:


1 bloemkool (in kleine roosjes), 15-20 cherrytomaatjes (in vieren gehakt), 2 rode uitjes (in vieren en dan in dunne ringen), 6 aardappels (in blokjes), mosterdolie, fijngehakte coriander (garnering), evt. chilipepers als je van pittig houdt. Kruiden: fenegriekzaad, een mix van komijnpoeder & korianderpoeder (45% van beide en een beetje gedroogde gemberpoeder 10% voor de kleur), turmeric poeder (ik weet even niet wat dat in het Nederlands is), zout, chilipoeder. Verder: flink wat teentjes knoflook en verse gember ter grootte van een vingerkootje. Deze mix je samen in de vijzel, op de foto is het volle bakje voor de curry en het minder volle bakje voor de soep. 



Voor de spinaziecurry: 

Wij gebruikte een wilde spinazie en het blad van een mosterdplant. In principe kun je je eigen bladgroente kiezen, wij gebruikten een grote vergiet vol, gemeten nadat we het blad in stukken hadden gescheurd. Verder heb je nodig: fenegriekzaad, zout, wat komijnzaad en mosterdolie.
Voor de linzensoep (dal): 

Neem 1 tot 2 kopjes linzen, maakt niet uit welk soort. 



Wij gebruikten een mix van bruine linzen, witte, oranje en gele. Verder heb je uiteraard water nodig, turmeric powder (nogmaals: de Nederlandse term weet ik niet), zout, ghee (speciale boter, als je het niet kunt vinden: olie. Ghee geeft alleen meer smaak), knoflook/gember mix uit de vijzel, zie wederom foto voor hoeveelheid (minst volle bakje). Komijnzaad. 


Voor de pittige saus (we hadden geen pickles maar dit is minstens zo lekker): 

25 cherrytomaatjes, bosje koriander (vers), zout, chillipoeder of 5 groene chilipepers (kleintjes)


Hoe maak je het? 


Rijst: 

koken zoals op de verpakking

Standaard groentecurry: 

Doe 1,5 sauslepel mosterdolie (redelijk veel dus, zie foto) in een pan en voeg een halve theelepel fenegriekzaad toe. 


Voeg vervolgens de uiringen toe. Bak ze tot ze glazig zijn. Doe de aardappelblokjes erbij en laat 4-5 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Doe daarna de bloemkoolroosjes erbij en een halve theelepel turmeric poeder. Roer alles goed door en laat 5 minuten pruttelen met de deksel erop. Voeg daarna 1,5 eetlepel van je knoflook/gemberpasta toe (zie foto, je maakt voor de groentecurry een fijnere pasta dan voor de linzensoep). 


Voeg 1,5 theelepel zout toe, 3,5 theelepel komijnpoeder/korianderpoedermix toe, en een halve theelepel chillipoeder. 


Voeg tot slot de stukjes cherrytomaatjes toe en laat alles een paar minuten langer pruttelen, let erop dat alles goed gaar is. Voeg wat verse gehakte koriander toe als garnering en voor de smaak. 

Spinaziecurry: 


Doe 1,5 sauslepel mosterdolie in een pan. Voeg een kleine theelepel fenegriekzaad en ook wat komijnzaad toe en vervolgens de bladgroente. Doe er een theelepel zout bij en laat het geheel in 10-15 min slinken. 


Linzensoep (dal): 

Mix je gember en knoflook in de vijzel of keukenmachine. Je maakt twee verschillende pasta’s hiervan: de grove is voor door de linzensoep en de fijnere versie gebruik je door de groentecurry. Zie bij ingredienten voor de hoeveelheid knoflook/gember. Was de linzen en laat ze even in water weken. Daarna ga je ze koken. Gebruik 5 kopjes water op 1 kopje linzen en kook het tot de linzen een beetje papperig worden, samen met 1,5 theelepel zout en een halve theelepel turmeric poeder. Als het te papperig wordt: voeg water toe. Het moet wel een soep blijven. 


Verwarm in een klein pannetje 1 eetlepel ghee. Voeg er 1 eetlepel komijnzaad aan toe. Vervolgens 1,5 lepel van je gember/knoflookmix. Mix het gehele prutje met je linzensoep. Laat het even staan om de smaken er goed in te laten trekken. 

Pittige saus (pickles): 


Kook de cherrytomaatjes kort zodat je ze van hun vel kan ontdoen. Bewaar het vocht van de tomaat maar gooi de schilletjes weg.

Hak een bosje koriander fijn en stop zout (1 eetlepel), 5 kleine groene chilipepers en een halve hand gehakte koriander in de vijzel. Maal het flink fijn. Maal vervolgens ook de cherrytomaatjes zonder vel in de vijzel. 

Mix het met de koriander/chili/zoutpasta en voeg ook het vocht van de cherrytomaatjes toe. Je hebt een soort soepje nu. Dit eet je als extra sausje bij de rest van de Dal Bhaat.

Serveer met wat wortel, komkommer en pappadums. Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. Ik kan niet wachten tot je weer terug bent en al dit lekkers voor ons gaat klaarmaken. Tenslotte weet jij nu hoe het moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie!!!!!!
    Xxx franique

    BeantwoordenVerwijderen
  3. turmeric powder is Kurkuma/Kunjit/Geelwortel en wordt voornamelijk gebruikt voor het (geel) kleuren van het voedsel.
    Dal Bhat een heerlijk gerecht, mooi voorbeeld van hoe lekker een vegetarisch gerecht kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En omdat je dan toch voor 10 personen gaat koken, schuiven wij 4 wel aan! Samen met Corina en Luuk, Marjolein, Jacco en jullie is de 10 vol. Sorry mensen! Jullie zullen zelf aan de bak moeten....
    RETY

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Robert: natuurlijk, dankjewel! Dat is niet al te ingewikkeld want ligt al in de kruidenla ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er smakelijk uit, iets voor een familiedag??????

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te zien en te horen dat familie Meerbothe al een poging heeft gewaagd. Not bad!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here