zondag 14 april 2013

JODHPUR


Jodhpur: de blauwe stad. Hoe verder we in Rajasthan komen, hoe fijner het wordt. We slapen hier bij een vriendelijke familie die ons gisteren uitnodigde voor een familiefeest ter ere van de god Shiva. 

We hebben er geen foto's van want we vonden dat een beetje ongepast, maar we hebben een offer aan Shiva gebracht en aan een heel ritueel meegedaan. Uiteindelijk kwamen we erachter dat Wen voor een lang leven voor Pim heeft gebeden (wie Pim kent kan zich nu de triomfantelijke lach op z'n gezicht indenken toen hij dit hoorde). 

Het offervrouwtje vond ons niet zo leuk; Wendy begreep maar niet dat ze moest wachten voordat Pim zat voordat ze zelf mocht zitten. Ook niet dat je in kleermakerszit moest buigen in plaats van op je knieen. En al helemaal niet met welke vinger je in welk gekleurd bakje verf moest voor het offer. Het was weer een beleving met 48 nieuwsgierige vrouwen als toeschouwer, en het was superlief van de familie om ons uit te nodigen. Maar de kunst van het hindoeisme hebben we nog niet onder de knie. 

straatbeeld van Jodhpur met op de achtergrond het fort4 opmerkingen:

 1. Alweer mooi! Waarom is de stad blauw?
  Xxx franique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat maakt het reizen zo leuk: de ontmoetingen met de lokalen.
  RETY

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was ook één van de vragen die ik wilde stellen, waarom is de stad blauw nadat ik geconstateerd had aan de foto dat de huisjes blauw waren.
  Betekend je verhaaltje dat de man superieur is en boven een vrouw staat. Dan weg wezen Wendy, dat zou Pim heel leuk vinden.
  En alweer valt mij de kleuren op, ze springen eruit zoals de foto met het stratbeeld van Jodhpur

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede vraag! Waarop we het antwoord hebben moeten googelen, maar deze site legt het redelijk uit: http://www.kuriositas.com/2011/01/jodhpur-indias-blue-city.html

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here