donderdag 17 januari 2013

BUSHFIRES

Een aantal van jullie vroegen naar de bosbranden in Australiƫ. Of we er iets van merkten. Of het niet gevaarlijk was. Om heel eerlijk te zijn, krijgen we er weinig van mee.

In de outback reden we tussen een paar kleine brandjes door, en veel gebieden zijn zwartgeblakerd. Eergisteren stonden we op een camping waar kleine asdeeltjes naar beneden dwarrelden. Maar de branden zijn nog honderden kilometers van ons verwijderd.

Wat we wel meekrijgen is de schade die de branden hebben aangericht. Vooral Tasmaniƫ is zwaar getroffen. Het eiland is grotendeels afhankelijk van toerisme als inkomstenbron, en toeristen blijven nu weg. Veel mensen zijn hun huis kwijt en door het hele land zijn inzamelingsacties gestart.

Maar bushfires zijn niet nieuw hier. In ieder dorp wordt aangegeven hoe groot het risico is op bosbranden en je wordt vooral op het hart gedrukt om voorzichtig te doen met vuur.

Aboriginals dealen al eeuwen met de branden. Zij steken om de vijf jaar een stuk land in de fik. Preventief. De meeste dieren overleven dit soort gecontroleerde branden, grote bomen ook, en het risico op een alles uitroeiende brand is zo veel kleiner. En de aboriginals kunnen zich beter verplaatsen, plus de zoektocht naar voedsel is makkelijker.

Aussies pleiten ervoor om op meer plekken gecontroleerd de boel te laten afbranden. Rangers doen dat in sommige gebieden regelmatig. Om weer ruimte te maken voor nieuw. Het klinkt vreemd, land af laten branden om grotere branden te voorkomen. En hoe houd je het in de hand? Het is moeilijk een goed antwoord op het probleem te vinden.

2 opmerkingen:

  1. Wat weet je het goed te vertellen en uit te leggen hoe het daar gaat met de branden, wij horen het hier van de
    T.V. En dan denk ik dat het dichtbij is maar ik ben die grote afstand niet gewend ,gelukkig maar dat jullie alleen maar Asdeeltjes heb gezien .plakt het aan je lichaam? Liefs oma xxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te lezen dat jullie er in ieder geval geen/bijna geen last van heb. Voor de mensen die het ondergaan is het een drama.
    Geniet van jullie reis.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here