zaterdag 4 mei 2013

HOW TO CLAP CHAPPATTI


Beloofd is beloofd, de recepten van onze kookworkshop. Chappatti maken is verreweg het leukst. Gewone chappatti is vrij simpel, maar de versie uit Kerala heeft een meer schilferige structuur. Om die te maken pas je het gewone chappattirecept maar iets aan (je gebruikt witte bloem in plaats van tarwebloem en gebruikt wat olie) maar de bereiding is wel iets anders. Lees verder voor uitleg. 


Gewone chappatti


Wat heb je nodig (2 personen):

2 kopjes tarwebloem
1 kopje warm water
1 theelepel cocosolie (of andere plantaardige olie, alles behalve olijfolie!)
zout op smaak

Maak een deeg van alle ingredienten. Zorg dat het plakkerig is, maar dat het geen restanten op je handen achterlaat. Voorzichtig mixen met het water dus. Maak balletjes van 5 cm, haal ze even door het bloem, en rol ze uit tot formaat flensje. Bak ze in een koekenpan die je licht invet met wat olie en draai snel om en om. Wrijf met de spatel over de chappatti in de pan zodat er luchtbellen in het deeg komen. 

Kerala paratha (chappatti uit Kerala)


Wat heb je nodig: zie recept chappatti, vervang tarwebloem voor gewone bloem. 

Het mixen van het deeg is precies hetzelfde als bij de gewone chappatti. Ook hier rol je de balletjes van 5 cm uit tot een flensje. Maar dan: strooi wat bloem op je flensje en vouw het flensje zigzaggend op (muizentrapje) totdat je een lange sliert hebt. Rol die sliert vervolgens op en duw het laatste eindje in het midden van je rolletje omhoog. Je hebt nu een soort bloem. Sprenkel er wat olie over en rol het deeg zoals het nu is weer uit tot een flensje. Er zitten nu laagjes in je platte flensje die tevoorschijn komen tijdens en na het bakken.

Bak je paratha (zo heet het in Kerala) op dezelfde manier als je chappatti. Na het bakken is het tijd om je laagjes tevoorschijn te laten komen. Leg je paratha plat neer en klap het tussen beide handen een paar keer rondom. Tadaaa! Schilferige laagjes! (zie foto's)

2 opmerkingen:

  1. En dat is weer een keer eten, zo hebben we al heel wat weken dat we onder de pannen zijn!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hmmm, toch te ingewikkeld, je moet het maar eens laten zien. Dus wij nodigen ons zelf wel uit bij jullie, geen probleem, hebben we er wel voor over.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here