donderdag 6 juni 2013

BALINESE HOUSES


Er is iets bijzonders aan Balinese huizen. In eerste instantie snapten we weinig van de verschillende gebouwtjes en tempels die achter de poorten van verfijnd houtsnijwerk schuil gaan. Toen we in het dorpje Laplalan waren, kregen we uitleg. 


Het meest opmerkelijke is misschien wel dat de huizen hier niet hoger zijn dan de hoogste palmboom in de omgeving. Doe je dat wel, dan verzoek je de boze geesten. 
Maar er is nog een factor die invloed heeft op de bouw. De belangrijkste gebouwen en tempels worden richting de vulkaan gebouwd. De hoogste vulkaan van Bali speelt nogal een belangrijke religieuze rol hier. 

Dat belangrijkste gebouwtje bestaat uit een kamer die 'honeymoonroom' of 'kingsroom' genoemd wordt. Vaak verblijven opa en oma in deze kamer, of de kamer is bestemd voor een stel vlak voordat ze in het huwelijk treden (ironie: omgekeerde honeymoon). Ook placenta wordt hier bewaard vlak na de geboorte (heb je al een plekje in huis bedacht, Marjolein?). 

Ieder huis heeft ook een familiekamer, op de foto centraal in het midden. In iedere familie zo z'n problemen, en in de familiekamer worden deze na het avondeten uitgesproken. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat er in Laplalan een familie van 57 personen in 1 huis woont! 

De huizen zijn vaak enorm en lijken eerder op een leefcommune. Naar achteren toe worden ruimtes aangebouwd en vanuit het niets opgebouwd. Aangezien je bij de geboorte van je zoon al weet dat hij later samen met zijn vrouw en gezin in je huis blijft wonen, heb je tijd genoeg om een gebouwtje erbij te zetten. 

5 opmerkingen:

 1. Alweer wat wijzer :) enne lees ik dat ik marjolein en jacco mag feliciteren? Bij deze dan! X
  xxx franique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat mag, dank jullie wel. :)
   En Wendy en Pim, wij dachten eraan om de placenta in een bepaalde koffer te stoppen die hier logeren?! :p
   Liefs mar en jac

   Verwijderen
  2. Superleuk joh, wanneer komt jullie kindje? Groetekus

   Verwijderen
  3. Eind november. :)

   Verwijderen
 2. Ben ik even blij dat wij niet op Bali wonen. Alhoewel, hoef ik later helemaal nooit meer te koken. Hmmmm..... klinkt verleidelijk!
  RETY

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here