maandag 3 juni 2013

OFFERINGS


Je zou verwachten dat het hindoeisme in India meer zichtbaar zou zijn dan op Bali. Maar niets is minder waar. Vroeg in de ochtend zie je tientallen vrouwen op straat, met manden en schalen op hun hoofd. Ze zijn dan al uren bezig geweest met het maken van kleine offers: een mandje van blad (vaak banaan) met wierook, bloemen, koekjes, kruiden en meer. Alle mandjes worden zorgvuldig ingezegend op strategisch gekozen plaatsen. Dat kan de ingang van de winkel zijn (meer klanten), voor je huis (voorspoed), op de hoek van een muurtje, op de stoep, en op voor ons onduidelijke plaatsen. Het is een grappig gezicht om de net ontwakende toeristen te zien zigzaggen om de offers heen. Soms zien ze er een te laat en springen ze met een half been over de kleine kunstwerken heen. Aan het einde van de dag zijn alle offers opgegeten door kippen en honden, overreden, platgestampt en kapot. De volgende ochtend zijn de straten op miraculeuze wijze weer leeg en begint het hele schouwspel van voren af aan. 

We zijn het niet vergeten; vandaag maken we de winnaar bekend die zich mag gaan bezatten met een emmer Bacardi-cola-Red Bull. Luuk is de winnaar! De emmer is over een dikke maand in Nederland, veel plezier dan ermee!

9 opmerkingen:

 1. Yessssssssss, ik heb eindelijk gewonnen. Ik ga me over een dikke maand eens heerlijk bezatten.
  Kijk er nu al naar uit!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Luuk over een maand dat wordt dan hopelijk rond je verjaardag opdrinken.

  Wat apart deze offers en dat iedere dag weer. Zal een mooi gezicht zijn om te zien. De bevolking zullen er wel aan gewend zijn en lopen er omheen. De rare fratsen van de toeristen om ze te vermijden moet lachwekkend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neeeeeee, Anja, dat heb je nu toch echt verkeerd begrepen.
   6 juli komen ze thuis dus dan heb ik vijf weken de tijd voor ik jarig ben om dat kleine flesje burgemeester te maken. En als je goed kijkt is het een klein flesje, dat gaan we dus niet delen he!!!!!!

   Verwijderen
  2. Nee Luuk jij wilde alleen de emmer!
   Letterlijk schreef je "Ik wil de emmer wel, de inhoud is voor de jeugd."
   Dat komt goed uit, ik ben de jeugd (=in iedergeval een stuk jonger)
   Dus kom maar op met die inhoud!

   Verwijderen
  3. Tja daar heb je gelijk in, de jeugd, maar daar hoor jij al vele jaren niet meer bij! Inmiddels ben jij ook al een oude man geworden. Maar de echte jeugdige liefhebbers mogen zich bij mij melden. Minimale leeftijd 18 jaar, maximale leeftijd 25 jaar. Maar wel zelf komen halen bij me zodra ik de prijs heb ontvangen natuurlijk.

   Verwijderen
  4. Maximale leeftijd 25 jaar? Hoor ik nou ook al niet meer bij de jeugd? Zo oud ben ik niet hoor! Dat je nou boven de 30 al oud bent... Maar 25? Pfff!!!
   Marjolein

   Verwijderen
 3. Tot zover onze gezellige avond!!
  Jacco
  31

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er niet een gezegde: je bent zo oud als je je voelt............
  Xxx franique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie eruit als 30 maar voel me 67. Daarom kan ik wel een borrel als troost gebruiken....
  RETY

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here