zaterdag 4 mei 2013

HOW TO COOK MASALA


Op praktisch iedere menukaart in India staat een masalarecept. Kip masala, masala thee, vis masala, paneer (kaas) masala... Noem het de tomatensoep van de Indiase keuken, maar de gehele bevolking eet  of drinkt dit met grote regelmaat. Het leuke van het recept is dat je het kunt maken met wat je maar wilt - zonder ingewikkelde aanpassingen. De basis is een kruidenmengsel. 






Wat heb je nodig (2 pers)

1
500 gram kip
kokosolie 4 eetlepels (of een andere plantaardige olie behalve olijfolie)

2
grote ui, fijngesneden
halve theelepel gehakte gember (vers)
1 theelepel verse knoflook gehakt
1 groene chillipeper
6-8 curryblaadjes, liefst vers

3
1 theelepel korianderpoeder
een kwart theelepel geelwortelpoeder
een halve theelepel chillipoeder
zout naar smaak
1 theelepel masala
(Voor de masala: 
evengrote hoeveelheden peper, steranijs, kaneel, kruidnagel, cardamom en venkelzaad. Fijnmalen in de keukenmachine of vijzel. )

4 Zeer fijngesneden tomaat
5 half kopje water
6 driekwart kopje kokosmelk (gebruik je de dikke versie uit blik? Verdun deze dan iets met water)

Wanneer je masala met vlees maakt, moet je deze eerst marineren. Voor vis, groente of kaas is dat niet nodig. In dit recept gebruiken we kip. Mix de rauwe kip met een kwart theelepel masala, een kwart theelepel geelwortelpoeder, en met wat zout. laat 30 minuten marineren. Kook het daarna een kwartiertje in een pan met een half kopje water en wat limoensap. 

Bak alle ingredienten onder 2 in een koekenpan tot het licht gebakken is. Voeg de ingredienten van 3 toe en bak het nog drie minuten. Voeg de tomaat toe, roeren. Voeg een half kopje water toe en kook het tot het een sausje begint te worden. Voeg vervolgens de kip toe, mix het goed en laat het 10 minuten doorkoken. Voeg vervolgens kokosmelk toe en laat het nog even doorkoken. 

Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Jaaaaaaa, weer een avondje uit eten wanneer jullie dit voor ons klaarmaken. Zo hebben we al heel wat dagen in de planning om bij jullie te eten. Heeeeeeeerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Luuk dit zijn allemaal online kookworkshops, zodat je het zelf kunt maken....
    Als je kunt lezen kun je koken!
    Voor twee personen koken is niet leuk, voor zes wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het enige nadeel is dat je steranijs alleen in de winter kan krijgen. Althans ik heb het nog nergens gevonden. Of moet ik dan naar een speciale toko gaan. hmmmmm misschien moet ik dat eens proberen. Leest in ieder geval lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here