woensdag 5 juni 2013

HOW TO COOK BALINESE FOOD I


Hoe kon het ook anders dan dat we op Bali ook een kookworkshop volgden. Als je ooit aan oma's rijsttafel wilt tippen, is het nu de tijd om het te leren, zo dacht Wen. Wil je ook een poging wagen? De komende tijd plaatsen we de recepten een voor een op het blog, 't zijn er genoeg om je familie en vrienden uit te nodigen voor een eetfestijn. We trappen af met Gado Gado. 





Wat heb je nodig voor 4-6 personen?

2 kopjes witte kool, in stukken gesneden
2 kopjes kousenband in stukken van 5 cm
2 kopjes met tauge
1 pakje harde tofu
1 kleine komkommer

voor de pindasaus:
1,5 kopje pinda's (in olie gebakken, met het bruine vliesje er nog om)
1 stukje lesser galangal ter grootte van een duim (vraag bij de toko, dit is de pittige versie van de twee soorten die je hebt)
2 macademia noten
2 teentjes knoflook
1 pittige chilipeper
halve tomaat
5 eetlepels ketjap manis
1 kleine limoen
beetje zout
half kopje water

Je begint met de pindasaus. Snij de chilipeper in stukjes en verwijder de zaadjes. Maal de pinda's, knoflook, lesser galangal, chilipeper, macademia's en tomaat fijn met de vijzel of keukenmachine. De pasta die je dan krijgt mix je met een half kopje water en verwarm je op laag vuur in een pan. Voeg de ketjap manis en het zout toe en knijp de limoen uit boven de mix. Goed roeren.

De groenten: blancheer de kool en tauge heel kort (minder dan een minuut) in een pan kokend water. De kousenband kook je 3 minuten. Snij de komkommer in plakjes. Snij de tofu in blokjes en bak het met 3 eetlepels kokosnootolie tot de blokjes een gouden kleur hebben.

Mix de groenten, de tofu en de pindasaus. Doe er nog een beetje ketjap manis door, en eventueel peper, zout en gefrituurde sjalotten voor de smaak. Wij misten bij dit recept nog een gekookt eitje, dus voeg dat vooral ook nog toe. Een stukje gefrituurde tempe erbij is ook lekker. Eet smakelijk!


3 opmerkingen:

  1. Lekkerrrrrr, weer een dag dat er een paar bij ons mogen komen koken en mee etennnnnnnn!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En het is zooooo lekker, Gado Gado. Wij eten het altijd met petjel saus. Is dat wat jullie ook gebruiken of is dat "gewone" pindasaus. Ik moet zeggen, geef mij maar de petjel!
    RETY

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het leest lekker, nu nog de ingrediƫnten vinden. Als het maar niet te heet is. Daar zijn wij in ieder geval nog niet aangewend. Wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here