vrijdag 1 maart 2013

MAORI

Danser bij traditionele Haka (gevechtsdans)
Eerder schreven we al dat er op het Zuidereiland weinig terug te vinden is van de Maori-bewoners. Gelukkig wonen er nog wel een aantal stammen op het Noordereiland, vooral in de omgeving van Rotorua. Je maakt al snel een vergelijking met de Aboriginals, terwijl dat een totaal ander volk is natuurlijk. Maar Maori, Aboriginals, Indianen... je kunt niet ontkennen dat een deel van hun geschiedenis sterk op elkaar lijkt, en dat de Europeanen er een rol in speelden. 

De meeste Maori proberen hun cultuur vooral in stand te houden omdat ze hun roots belangrijk vinden, hun geschiedenis. Ze zijn volledig onderdeel van de Westerse samenleving. Bij wet is gelijkheid hier goed geregeld en discriminatie komt weinig voor. Toch sterft de cultuur langzaam uit. Door de oprukkende Westerse cultuur, rivaliserende stammen (nog steeds), en (in het verleden) ziektes uit Europa waar de immuunsystemen hier niet op gebouwd zijn. 

Hoewel het volk zeer gerespecteerd is en betrokken wordt bij alle belangrijke beslissingen van de regering, zijn er toch een aantal zorgpunten. Een Maori-dame vertelde ons bijvoorbeeld over het vulkaangebied (Mount Doom en omgeving) die door haar voorouders aan het Nieuw-Zeelandse volk en de regering is geschonken. Nu is het een zeer lucratieve inkomstenbron van de regering. "Dat doe je toch niet met een cadeau? Het is de bedoeling dat iedereen kan genieten van de bergen. Niet alleen mensen die ervoor betalen." Ze vertelde ook over stukken land die nog aan de Maori behoren. De regering wil de grond verkopen aan rijke Japanners of Amerikanen. De strijd duurt lang, de cultuur sterft langzaam uit...Zouden ze het tij nog kunnen keren?


1 opmerking:

  1. Dank jullie wel voor de gedetailleerde informatie. Zo leer je weer wat. En die mevr. heeft gelijk een cadeau moet je niet als winst object gaan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter / leave your message here